Tentang Muzika Hari Ini!!

r.e.h.a.t.s.e.b.e.n.t.a.r

4.9.10

sahur pertama sebelum ke laut..

assalamualaikum..

agak lame tak bukak blog...sampai image kt blkng pon da kne delete...maaf buat mereka yg tertunggu2 kemunculan updet dr aku...ahaha cm bongoks...sblm tu sblm terlambat, aku nk ucapkan selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak.(mmg lambat gle da nih)...dan selamat menyambut hari kemerdekaan.merdeka ke kita??...fikir lah sendri...



owh terlupa lak...aku nk btau yg blog aku da mencapai tahap matang...da staun lebey le oi usia blog aku ni ha...blogger yg aku knal awal2 maseh ade lg dlm pale otak ni...so jgn takut.korg sume aku tak lupe walopon jarang blogwalking...kesibukan mencari nafkah menyebabkn masa aku terhad ntok berblog (alasan kne chantek)...walhal aku da terminate broadband aku sbb performance sgt la mengecewakn...tu la psl aku da lame tak updet blog...



cukop2 la tu eh mukadimah...aku nk sambung balik cte ni.bace le kalo ade masa...kepayahan dalam mencari rezeki menyebabkn aku terlantar ke miri (ayat mcm bangang)...




pagi tu (24/08/10) 0315, hari maseh lagi pagi...jam loceng berbunyi.kringgg!!kringgg!!(sbenanye alarm bunyi ayam berkokok)...aku bingkas bangun lalu mematikan alarm dan menyambung tdo dengan enaknya...namun tidurku terganggu akibat dikejut ntok bangun sahur...aku gagahkn langkahan kaki ke bilik air trus cuci muke + kumor2...selesai aku turun ke dapur...wow sampai di dapur, nasi goreng sudah tersedia...ini sudah bagus.pucuk di cita ismet ulam raja...bagi menaikkan lagi nafsu bersahur, sepantas siput aku goreng telur mata (selain air & megi, ni antara menu peberet yg aku tau masak)...ye aku tau.aku mmg berbakat dalam bidang masakan...kalo tak, takde la org pggl aku beskot (siyes takde kne mengena)...selesai masak telur mata, aku pon makan ngan lahapnye...ntok makluman, aku org kedua yg merasmikn nasi goreng tersebut...tggl lg 3-4 suap, mmbr2 laen baru turun ntok bersahur...klimaksnye bermula di sini...



waktu ni, nasi goreng berserta telur mata memenuhi ruang mulut...maka dialog ini pon terjadi...
"haiya lu org goreng nasi pki kuali ni ka??"...
"ye la.seraya kami mengangguk"...
"aiyo, lu org x tau ka ada tikus mati dlm itu kuali"...
wow!! wow!! dan wow!!...nasi penoh dlm mulot ni ha...oleh kerana aku seorg yg cool, maka aku gagahkn jugak mengunyah dan menelan.walopon anak tekak da ready ntok menyembur sume nasi goreng yg aku makan sblm ni...sgt chantek pangai.da tau kuali tu ada tikus mati, lg mau simpan.humban je la jaoh2 kuali tu.tak pon buat parabola.cun la jugak...



selesai bersahur aku pon pergi menyiapkn dri...profession aku sbg seorg nelayan menyebabkn aku kne kuar awal ntok mencari rezeki...tugas seorg nelayan sgt la mencabar...kalo ade tangkapan, rezeki la tu.tp kalo takde redha je la...sedikit sebanyak aku dpt menyelami kehidupan seorg nelayan...mabuk laut akibat pukulan ombak...sgt mencabar mental.kais pagi makan breakfast, kais petang makan la ape yg ade...dan kehidupan di miri juga menguji ketahanan dri...hny org yg power je bley hadapi.hahaha...gelak lak.gilo ko...



sampai sini je la kot aku cte...mcm busan lak taip panjang2.kang kalo ade mase aku updet la ye...pada sesape yg da lame aku tak say hai or tny kabar, jgn kecik hati.kang aku tak bagi duet raye.ahaks...lupe lak nk ckp.aku maseh sempat ntok balik raye...hoho.balik lambat2 baru rase macam diperantaun kn (padahal tiket yg laen sume da full)...pada sesape yg tak balik raye tu, hny simpati je la yg bley aku hulurkn..agagaga..



sampai kita bertermu lg...assalamualaikum w.b.t

* rase cm tikus ngah berlari2 dlm perot.damn!!
* pesal ade link blog ble klik da tak wujud??mn pegi??hmm...

Aku maseh penganggur jalanan..,,

6 comments:

ZihNuN FaTiN said...

hahaha...sian tikus 2....hak3

selamat hari raya beskot...=)

lumut esoklusa said...

uwek uwek uwek..hahahah....gelinye aiiii

oranglidi said...

peh.. jijik dol pekena nasik goreng bekas piyuk tikussss...

aleen adela akoo ^_* said...

profession ko skang nelayan?pergh,aku teringin nak mencandat sotong.bawak aku jom.
erk,sori komen tiada kene mengena.keh3

ber_u_wang said...

Selamat segalanya .. jangan jadi menantu pak selamat plak..

Mieza vs Rory said...

seb bek ko idup lg....hihi