Tentang Muzika Hari Ini!!

r.e.h.a.t.s.e.b.e.n.t.a.r

14.11.09

segalanya bermula dengan lu mood..


PERHATIAN!!..:

» entri ni ntok kontes lumut..
» entri ni panjang gle babas!!.ak da try ringkaskn.tp x mampu..
» takziah buat PA lumut.sila la bc sampai koma k..
» sila sediakn keropok + kuaci + vanilla coke + bantal sblm bc entri ni..
» kalo busan bley mkn & minom.xpon tdo trus..
» ini kesah benar.sila la JANGAN percaye..



Malam tu aku leka ngadap laptop.padahal niat awal nak study.tak tau kenape,rase malas gle nak study.lagi² ni last paper.memang takde nafsu langsung ar nak study.pale otak da fikir nak berfoya foya je.walopon paper lagi 2 hari tapi aku ingat nak study sket.ngan kudrat yang ade aku gagahkn diri ntok study.sambil tu tangan ligat dok cari lagu jiwa² ntok naekkan mood study.baru je nk belek buku.tetibe je riuh rendah.aku da boley agak da sape yang wat taik.bongok btol si afatt ni.tiap kali datang umah aku mesti wat kecoh.da macam kne sawan pon ade.tapi mulot dia tak plak berbueh²..

"beskot beskot.."panggil afatt sambil menyorok tepi dinding.
"lantak ko la afatt oi.malas aku layan.."kata aku dalam hati.

afatt hangin sebab plan dia nak kaco aku tak berjaye.dia pon merangkak pelan² datang kat aku.macam la aku tak tau..

"HAHHH!!.."jerkah afatt.
"nak terkejut ke tak nak.nak ke tak nak.."skali lagi aku bermonolog sorg².

ntok jage hati afatt,aku pon melatah terkejut.."oO mak ko".
afatt ketawa berdekah² sambil guling².tak paham btol aku ngan mamat ni.aku bukannye ape.tiap² kali datang sini,benda ni la yang dia dok ulang².camne aku nak terkejut.penat ketawa,afatt bangon..

"lu wat pe tu beskot??.."(afatt).
"tengah berenang .sejuk btol air kolam ni ha.."(aku).
"alah lu ni beskot.wa nak bergurau sket pon tak boley.."(afatt).
"padan muke ko.kan ak ngah study ni.tak kan ko tak nampak.."(aku).
"lu ni skema fadothebadot la beskot.."(afatt).
"ble mase badot jadi skema??abaikn.malas aku layan.."ntok kali ketiga aku bermonolog dalam hati.
"ko ni tak study ke fatt??ilek je ak tgk.."(aku).
"ilek ar.paper lagi 2 hari.lagipon wa takde mood la nak study.tu yang wa datang sini kaco lu.ade plak lu mood nak study kan.jeles btol wa.."(afatt).

aku tersentak dengar kata² afatt tu.bukan pasal dia jeles kat aku ke ape.tapi ade name seseorg yang dia mentionkn tadi.lumut.ye lumut.seseorg yang aku knal mase kecik.aku hampir² lupekn dia.kat mane la dia skang ni.ingat lagi mase mula² aku knal lumut..

*********************************************************************************************

pagi sabtu tu..
aku,jalak ngan beruwang ngah sebok repair beskal masing².tak tau la ape yang kitaorg repair.yang pasti masing² tekun.tangan muke abes comot kne minyak rantai beskal.dulu² kitaorg lebey suke panggil name samaran drpd name btol sebab nampak lagi kacak dan bergaye.

aku beskot sebab aku sangat ske makan biskut.jalak sebab dia terlalu minat ngan cte p ramlee.gelabah btol.kecik² da layan cte p ramlee.lantak ko la jalak.beruwang sebab dia anak ketua kampung.pastu family dia org kaye dan educated.ngah kitaorg sebok dok merepair beskal,muncul 2 buah kenderaan menuju ke umah tinggalan cekgu zara yang btol² seblah umah aku.

"wah..besar nye kete.."(aku).
"da macam kete kebal da aku tengok.."(jalak).
"korg 2 ni jangan jadi sakai boley tak??tu kan lori.nak wat lawak bodoh la tu kan pagi² ni.."(beruwang).
"owhh~..ye ke.kami pikirkn unta.kakaka.."balas kitaorg sambil nyakat beruwang.
"sape tu eh??.."(jalak).
"tah la.mungkin dorg sewa umh tu kot.cekgu zara kan baru je pindah minggu lepas.."(aku).
"mungkin jugak.."jawab jalak ngan beruwang sambil angguk kepale.

sorg lelaki dan wanita kuar dari kete.tak lame pastu,sorg budak pompuan lak keluar dari kete ikot pintu belakang.(tak kan ikot bonet kan.mau da mati keras dak tu)

"selebetnye budak tu.hingus berjeluah"(aku).
"iye la.."jalak ngan beruwang setuju.

budak pompuan tu pandang kitaorg sambil tersenyum.erk~masing² terkedu.skali gigi budak pompuan tu rongak.burok gle.kitaorg sepantas kilat trus sambung repair beskal.ngeri nak tengok budak tu senyum.

"beskott~..udah le tu.meh balik makan..".

syok repair beskal sampai tak sedar da tgh hari.

"eh,ok la eh.mak aku da panggil tu.petang kang kita jumpe kat tempat bese.."(aku).
"okeh beres.petang kang kita jmpe."balas diaorg serentak.

aku terus berlari masuk umah.selesai makan,aku pon sambung repair beskal.ngah dok syok merepair,tau² budak pompuan tu da tercegat depan aku.

"abg abg.."(budak).
"ngan sape ko ckp??.."(aku).
"ngan abg la.."(budak).
"sape abg ko??ak mane ade adek.jangan ngade² nak panggil aku abg"(aku).
"eh,sape name ko??.."(aku).
"ika.tapi kalo kat umah lame dlu.kawan² panggil ika kiut je.."(ika).
"macam ni kiut ke??berlumut je aku tengok lobang idong ko penoh hingus.ni bukan kiut.ni selebet.."(aku).
"ko dari mane eh??.."(aku lak yang beriya²).
"ika ngan family dari lumut perak.abah kne tukar kije kat sini.."(ika).
"oo..ye ke.elok la tu.pasni aku panggil ko lumut je la.kat sini kitaorg tak pakai name btol.sume pakai name samaran.sebab ko dari lumut pastu ngan lobang idong ko yang berlumut penoh hingus tu,memang sangat elok la pnggil ko lumut.."(aku).
"lumut??burok nye name..tp takpe la.ok je.kalo ika,eh lumut panggil abg,abg boley??.."(lumut).
"eh,ko jangan nak mengade.aku lesing idong ko tu kang.panggil aku beskot.beskot tau.takde abg abg ni.eh,ko pegi la balik.panas ni.kang mak ko marah.."(aku).
"ermm..ok la.nanti ika,eh silap lagi.nanti lumut datang lagi k.lumut balik dlu ye beskot..".
"ikot ko la lumut.kalo tak nak datang pon takpe.seram sejuk aku tengok hingus ngan gigi ko tu.dah²,pegi balik ah..".

lumut pon balik.aku da siap repair beskal.da setel kemas².aku pon masuk nak mandi.ces!!patot la bau busuk.aku tak mandi dari pagi lagi upenye.seb baek dorg sume tak pasan.fuhh..aku tercari cari mane mak.

"mak..ooO mak.."

puas ak jerit tp takde gak menyaut.ces btol mak ni.upenye dia ade kat umah seblah.dok intebiu jiran baru..memang ade ciri² wartawan btol.kuang asam keping.eh eh.tak elok kuang ajo ngan mak sendri.berdosa.tetb aku teringat pesan cekgu zara jangan kuang ajo ngan org tua.nape la cekgu zara pindah.dah hilang tempat nak skodeng.agagaga.nnti la mntak maaf kat mak.baek pegi mandi dlu.da masam da ni.yehaa!!~..

"mak,beskot kuar jap eh.nak jumpa jalak ngan beruwang..".
"tu je la yang ko tau.leklok maen tu.jangan wat benda yang bukan²..".
"hish mak ni.tak kan la beskot nak wat benda bukan².takat curi rambutan pakcik mamai tu ape la sangat kan.haha..".
"ha elok la tu.jangan sampai mak lesing tulang sum² ko laju!!..".
"uiks!!..ganasnye mak ni.beskot gurau je la.kalo nak rambutan,beskot mintak la kat pakcik mamai tu ha.kalo dia tak bagi baru beskot curik.agagaga..".
"ok la.beskot pegi dulu ye.da lambat ni..".
"hmm pegi la.kalo mak dengar org kampung bising² pasal ko.siap ko nanti..".

baru je aku nak kayuh beskal..

"abg abg.."ade org panggil(macam tau² je panggil aku kan.haha)
bila aku toleh.si budak lumut selebet tu dok melambai² aku sambil tersengeh.
"ape ko nak??.."(aku).
lumut pon datang kat aku.
"abg nak pegi mana??ika. ika lagi.lumut nak ikot boley??..".
"adoi la ko ni.kan aku da pesan jangan panggil aku abg.panggil aku beskot la..".
"aku nak kuar jumpe kawan.eh tak bloley.ni ntok dak lelaki je.dak pompuan tak boley sebok..".
"ala..boley la abg,eh beskot.lumut kan baru je pindah kat sini.nak gak tengok kampong ni..".
"hmm..kejap.aku tanye mak ngan abah ko dlu..".
"pakcik kordi makcik jingga,boley tak ika nak ikot beskot pegi pusing² kampong??.."(aku).
"bawak la.tapi jangan ko kidnap anak pakcik tu dah le.."nyaut pakcik kordi.
"eh..org tua ni.nak wat klaka lak.aku kidnap btol² tau la.."bentak aku dalam hati.
"ok la kalo pakcik da bagi.kitaorg pegi dlu k..".

kitaorg pon gerak pegi jumpe jalak ngan beruwang.dari jaoh aku nampak diaorg da tercongok.

"alapak,mesti aku kne maki ni.."keluh aku dalam hati.

"halo geng.da lame sampai??hehe.."(aku).
"tak lame pon.kitaorg siap boley maen konda kondi 7 round lagi.."(jalak).
beruwang diamkn diri tanda protes.
"ala..ilek ar jalak.bukan aku sengaja pon.ni ha si lumut budak baru pindah nak ikot aku.tu yang lambat tu.."(aku).
"lumut??ape burok sangat name tu??.."(beruwang).
"btol².."(jalak).
"name sbena dia ika.tapi sebab dia dari lumut.aku kasi name samaran dia lumut.dia pon terima je.ok la kn.."(aku).
"ooO.."beruwang ngan jalak mengangguk.
"lumut,yang ni beruwang.dia anak ketua kampong.yang tu plak jalak.anak penduduk kampong ni.."(aku).
"hai.saye lumut..".
"jom la kita bincang pasal plan kita esoksemalam pagi.jadi ke tak??.."(beruwang).
"aku tak kesah.kalo ade kelengkapan.aku on je.."(aku).
"aku pon same.."(jalak).
"err..lumut pon ok je.."(lumut).
"ah,ko mane ade dalam plan ni.ni ntok dak laki je la.."(aku).
lumut terkebil².air mata da bertakong..
"aisyehman.baru cakap camtu ko da terkebil²??ye la ye la.nanti aku tanye mak ngan abah ko dulu.dorg kasi ikot ke tak.."(aku).
lumut tersenyum lebar sampai nampak gigi dia yang ngeri tu..(uwekk)
kitaorg pon sambung bincang pasal plan pagi esoksemalam.
"pasal kelengkapan sume,korg jangan risau.serahkn kat aku.aku kan anak ketua kampung.."jelas beruwang sambil idong kembang kempis.
"ni yang kitaorg suke kawan ngan ko ni beruwang.."(jalak).
aku angguk tanda stuju.
"kalo sume da stuju.esoksemalam pagi pukol 10.jangan lambat.."(beruwang).
okeh.beres!!.
"jom kita ronda² kampong.aku da janji ngan lumut nk bawak dia jalan²..".
"okeh jom..".

abes meronda.kitaorg pon balik umah masing².on da way balik aku rase baju aku kne tarik dari belakang.

"eh,ape ko buat tu lumut??..".
"hehe..kesat hingus..".
"ewah ko.pesal baju aku lak yang ko gune??baju ko kan ade..”(aku).
"eh, tak boley.nanti baju kotor.mak lumut marah..".
hangin aku dengar jawapan lumut.macam la mak aku tak marah kalo baju kotor.
"nasib baek ko kecik lagi.kalo tak,da lame aku lesing idong ko masok ke dalam.."bisik aku perlahan.
"aku da agak da pangai si lumut ni memang selebet.."tambah aku lagi.

keesoksemalamkn paginye,kitaorg berempat pon jalankn xtvt yang diplan esoksemalam.sume kelengkapan da ready.memang best la kawan ngan beruwang ni.macam² dia bawak.siap ade bekal lagi.

"mintak² la aku dapat dugong sekor.mesti best.dugong da la cumel.."(jalak).
"besar btol hajat ko.aku kalo dapat ikan bilis pon da cukop.org cakap ikan bilis banyak protein.."(aku).
"korg 2 ni kalo sehari tak bodoh tak boley ke??.."(beruwang).
"ikan tu sume kat laut la.kita pancing kat sungai je.mana nak dapat dugong ngan ikan bilis.."(beruwang).
"ooO..ye ke.."balas aku ngan jalak yang da malu gle.

lumut dok tersengeh tengok kitaorg.pagi tu memang rezeki kitaorg.dapat ikan banyak gle.masing² da sonok.

"ini kalo buat masak asam pedas ni memang terangkat.."(jalak).
"btol la..nnti aku nak soh mak aku buat la.."(beruwang).
"aku pon nak soh mak aku gak."(aku).

lumut duduk bawah pokok sambil jage ikan yang kitaorg dapat.
setelah lame mancing dan umpan pon da habes.kitaorg pon bersiap nak balik.kitaorg senyum sampai ke telinga sebab xtvt kali ni berjaya.suksess suksess!!.kitaorg menjerit sambil terlompat².tapi alangkah terkejut beroknye kitaorg bile tengok balang kosong.ye kosong.ikan takde langsung.air pon takde gak.aku tanye lumut..

"lumut..mane sume ikan yang kitaorg dapat??.."(aku).

lumut tunjuk kt sungai.aku,jalak ngan beruwang terkedu..

"camne boley kat sungai lak??.."aku inginkn kepastian.
"ye la..balang ni kecik.kesian lumut tengok ikan² ni.nak berenang susah.lumut pon kasi la dorg berenang kat sungai.besar sikit.bijak kan lumut.hehe.."jelas lumut tersengeh bangge.

kitaorg terbangang.tak lame pastu jalak hantuk pale dia kat pokok banyak kali.beruwang lak dok tumbuk tanah sampai terbenam.aku hanye mampu lari setempat selaju mungkin.impian kitaorg nak makan ikan masak asam pedas musnah same skali dek kebijaksanaan lumut.

"pasni,kalo nk pegi mancing ko jangan bawak lumut lagi.."warning beruwang ngan jalak kat aku.
"ok² aku janji.."jawab aku setuju.

pulanglah kitaorg penoh hampa.lumut maseh lagi tersengeh bangge ngan tindakannye.kalo aku tak janji kat pakcik kordi ngan makcik jingga ntok jage lumut,da lame aku humban dia kat sungai.haish~..on da way balik,aku dok pikir lagi pasal ikan² tu sampai tak sedar ade sekor lembu kat tengah jalan.reflek pantas aku berjaye elak dari langgar lembu tu.tapi yang tak bestnye kitaorg terbabas jatoh kat semak.sikit lagi nak masok parit.

"kuang ajo punye gabrielle(lembu).takde tempat laen ke ko nak melepak.jage baek la ko..".

baru aku nak baling batu bata kat gabrielle tetb lumut nangis.trus tak jadi nak baling.

"eh,ko ni nape lumut??.."tanye aku pelik.
"kaki lumut darah la..sobsob.."jawab lumut teresak².
"alapak.."(aku).

aku da cuak tengok darah kuar kat kaki lumut.

"lumut jangan nangis k.nanti beskot blikn choki².."pujuk aku.

trus lumut trus benti nangis.

"budak kecik.senang btol nak pujok.."bisik aku perlahan.
"lumut nak choki² ngan tu.kalo tak lumut nangis balik.."kata lumut sambil tunjuk kat poket suar aku.
"eh.takde².mana boley.sapu tangan tweety bird ni benda peberet aku.mane bley kasi kat ko.."(aku).
"lumut nak jugak.kalo tak lumut nangis.huaa~.."ugut lumut.
"ye la ye la.tapi bukan amek sume tau.pinjam je.nanti pulangkn balik.."(aku).
"ok.."(lumut).
"nape la aku bley kenal ko lumut.sangat² selebet pangai ko.tambah ngan gigi rongak pastu lobang idong penoh hingus.memang selebet habes la.."aku mengeluh sorg².

aku pon sambung kayuh beskal.hari ni aku la yang paling malang.ikan tak dapat.sapu tangan tweety bird kne rembat.ape la malang naseb aku.kalo si jalak ngan beruwang tau,mesti aku kne gelak kaw².

hari demi hari.minggu demi minggu.bulan demi bulan.hubungan aku ngan lumut makin rapat.ngan jalak dan beruwang pon cmtu gak.kitaorg berempat da macam adik bradik.sume xtvt kitaorg wat sama² kecuali mancing.lumut terkuar drpd list.hehe..

tapi kegembiraan seketika cuma..

tengah hari tu.waktu pulang dari skola,aku nampak sebuah lori kuar dari simpang.lori tu sarat ngan barang.gaye macam nak pindah.tak lame pastu aku nampak kete pakcik kordi lak menyusul.makcik jingga ngan lumut pon ade skali.lumut melambai² kat aku dari tempat duduk belakang.ngan sepantas kayuhan azizul hasni awang,aku kejar kete pakcik kordi sambil menjerit² panggil lumut.air mata da bertakong.nape dorg pindah tak btau aku.aku trus kejar tapi tak dapat sebab rantai beskal putus.dam aji btol.time² camni nk buat hal.lumut da makin jaoh.lumut sempat jatohkn sesuatu sebelum pegi.aku campakkn beskal dan trus amek benda yang lumut jatohkn tu.tapi sayang seribu kali sayang.tu hanye tisu bekas kesat hingus.perangai selebet lumut maseh tak berubah.kuang asam!!.aku lap hingus yang melekat kat tangan pastu masukkn tisu dalam poket.ni adiah yang lumut bagi kat aku.aku tak kan buang(tisu bekas kesat hingus kira adiah ke??).longlai aku melangkah ke beskal.pelan² aku tolak beskal balik umah.air mata tak henti² mengalir..

"ko kejam lumut.ko kejam!!.."aku bercakap sendri.
"kenape ko pergi tanpa pulangkn sapu tangan tweety bird aku..huaa~.."aku meraung sekuat hati.

gabrielle trus melarikn dri ble dengar aku meraung macam org putus chenta..

"beskot..beskot.."name aku dipanggil.

aku pon toleh ke belakang.

"nak tdo p la dlm bilik.."sound mon rumet aku.

ces btol.teringatkn lumut sampai tertdo aku dibuatnye.aku tengok laptop da pukol 3:16 pagi.afatt aku tak tau ke mana.aku tutop laptop kemas buku trus sambong tdo dalam bilik.malam tu aku tak study langsung.sumenye disebabkan lu mood..

-tamat-



"blog esoksemalam best kerana ramai gle blogger² yg keliru ngan identiti lumut dan tu jadi point ntok aku gelakkn dorg kaw².walopon dlu aku keliru gak.haha.."


"blog esoksemalam tak best kerana rmi gle jejaka syok kt lumut.kuang asam!!tu ok lg.xde hal.tp kalo siap gadis² pon syok kt dia ape kes.ssh r aku nk cari awek kalo rmi gadis² da syok kt lumut.ces ko mut.agagaga.."

Aku si penganggur jalanan..,,

29 comments:

paTonG kerTaS said...

1st!!

paTonG kerTaS said...

agagaga!!
bongek!!
best!!!!
;p

~ miErA ~ said...

taniah2...
agagagga..
smart ahh..

BuLaN iTu aKu said...

panjang nyeeeeeee

::[si putihpurple]:: said...

semput weh!!
ak bru bce sparuh..
nnt aku abeskn..
hahaha~

joegrimjow said...

haha
panjang2
mungkin lebih menarik klu link ak pon ada
kekeke

NuR said...

syabas2x...
entry yg menarik
dan luar biasa...
sure dpt perhatian lumut ni..
erk...lupa plak nak kira baper kali beskot taip nama lumut..
hikhik..

chokio_nia said...

abg..berjeluah tu maksudnye ape??huhu
ade kene siku aku ne kang..tak pasal kuar hingus plak..haha

nice story weh..byk tol idea..

::[si putihpurple]:: said...

alamak!!
aku terbaca 2nd round lak..
kah kah kah kah kah...
ngek btol ko beskot!!!
terkekek aku gelak ni weh..haha;D

oo..ko mc 2 3 hari ni sbb karang citer ni la ye..
thniah2!!
hahaha;D

«♪Ruff♪» said...

wallaweh...
teruja aku baca cite ko neh...

by da way gudluck ye....

arque said...

wohoho.panjang betul ni.nanti aku breakfast dulu baru baca.boleh pitam doe.

pakcik kordi said...

terkincit kincit kesesatan la aii bila membacanya!!bapak panjang!!!!ok..bg can pakcik kordi tarik napas jap!!!!ok...terus baca!!!!yiihaarr!!!cmni klu tk mng lg tk tau la punya la pnjg!!kah kah kah!!!!

cinta lea ixora said...

mak nenek datok cucu cicit.... panjang gile...
naseb bek tekun dan sabar membaca jugak.. hihi...
byk btl idea beskot.. jalan cite pon best.. sure leh menang... huhu...

oranglidi said...

peghh.. banyak wo watak dlm cite ni.

wa syak lu menang.

sayu=pilu said...

whooooooooo bes giler weh citer ko tak rugi ko cuti karang tuk contes lumut.... agagagagaag tak menahan pat hingus weh..

terbayang aku hingus hijau kaw2 ounya..uwekkk nak termuntah lak...


lu mood idea ko bijak weh...ngehhehheh

mier@merr said...

fuh...abes da 2 popkon regular...

pnjg gilokz ko mencarowt2...

abes sume nama org2 kampung blogger ko kutip..haha

jalak lenteng said...

adoi laaa..aku nye lagi panjang dari nih..camner neh beskot..dah arr tak anta lagi..aku sah2 tak dapat anta ni kang...


cerita cam konek..aku aku ingat ending dgn tragic..bkn ker dah bebincang ari tuh?..hahaha

{lumut} said...

hahahah..
selekeh gile lu bg budak hingusan jd watak wa...mencemar duli tau x!!!!haha..

thanx meneyertai..penyertaan diterima k...hehe...cerit akn diadili oleh para juri yg pakar..dan bukan lumut ye..hehe..

told la hejauw said...

jap g ak sambong bace... pendek sgt hahhaa..

p/s: napew ak xde idea nk wat citer ni..

Razman said...

mmg pnjg gle..tp intro ko bes..bgurau ngan ahfatt mcm gay..haha..dapat gak aku tamatkan bacaan...ni entri aku plg ske..ske sbb watak lumut yg laen dr laen..org laen duk puji, ko kutuk habis habisan..ko mmg best bro..haha

Fatt Chin Choy said...

giler ko
mcm kenangan zaman kecik2 betul plak

seroja jingga said...

panjang nye.tapi best
mesti ko terkencing buat ni kan

ween said...

KAHKAH. Sengal gila. tergelak xbenti2. dah la panjang. tp BEST ok ;)

p/s: ewah2 kau ckp SKANDAL aku selebet?

Noorlaila Mohamed Nor said...

wahhh
terbaekk okeh!

khalil said...

rajin yg amattttttttttttttttttttttt

piNky LuCiA said...

haha.. part yg aku tak tahan nak gelak.. aku ingt sedey sbb lumut tinggalkan ko.. rupa2nya...... adehlaa..

YobSumo said...

huh panjang cerito mu ni, novel pendek pun buleh jadi ni.

btw, good story. dan slogan kau hahaha. best2...

** SiZuKa ChAn ** said...

bestnye cte ni...
adoi...saket peyot sizuka gelak pg2 buta ni ha...
terkejot room mate sizuka...
hihi

me | is | aku said...

wakakaka~
pnjg giler kot~ni rindu sgt kot dgn lumut~ha3