Tentang Muzika Hari Ini!!

r.e.h.a.t.s.e.b.e.n.t.a.r

30.11.09

entri pantas!! : akhir..


Assalammualaikum w.b.t.

harap korg sume sehat..


ini entri pantas!!..
mcm lipas kudong!!..
sgt pantas!!..
sila ikat kemas tali pinggang ramping kledar anda!!..
ak taip ape yg ade dlm kepala..
pagi td setel satu hal..
pastu pegi wt ic..
kne denda rm100!!sgt wOw kn..
kne jg ic leklok pasnih..
ak da nk gerak blk hostel da ni..
kalo ade mase,ak updet lg k..
sila la rindu ak slalu.agagaga..
cm bongek je..


sori geng..
ade blog yg ak x sempat singgah..
jgn terase hati k..
ak nk btau..
arini ak sgt gumbira..
ye..sgt² gumbira
penantian suatu penyeksaan..
tp ble dpt ape yg dinantikn..
penyeksaan pon hilang.hehe..


ak sgt bersyukur..
rase cm nk cium org je la..
ini khas ntok gadis²!!..
jejaka out.haha..
ak nk kongsi ngan korg tp ms jeles..
kalo ade kesempatan ak kongsi k..
sampai kita ketemu lg..
salam..

Aku si penganggur jalanan..,,

29.11.09

di rumah untuk seketika..

salam buat sume..
dan salam aidiladha juge..
kalo ade rendang kuah kacang nasi impit
kek coklat atau pape yg best ntok dimakan,
sila la pos kt ak..hehe


maaf sbb lame hilang..
kalo bley mmg nk online..
tp hostel tmpt ak tggl, coverage wimax xsmpi..
sgt chantek bkn..
keciwa gle..
terbangang ak xtau nk wat pape..
sgt busan..
abes kije ptg td, blk hostel packing barang..
pastu trus runner blk umh..
walopon xde la jauh sgt..
tp ak letih gle babas..
dan mlm ni ak berjaye mengonlinekn diri..
sonok gle..sgt² sonok.huhu
pale berat je rase..tp ak nk taip gak.
agagaga..
ak sehat dan ak harap yg laen pn sehat gak..
ari senin amek cuti sbb ade hal nk disetelkn..
(cane la ic bley ilang..cm bongek je rase)..
ak x lame kt umh ni..
nnti kne blk hostel blk..


buku nota!!:
» maaf kalo ak x singgah blog korg..
» kalo ade ms nnti ak try k..
» wahh..x sangke rmi gle yg rindu kt ak..
» terharu gle.kekeke..
» tahniah ntok mereka yg mng kontes lumut..
» sgt keciwa sbb ak x mng.sobsob..
» haha..tipu aje.
» sape² yg berhasrat nk share adiah ngan ak..
sila la ye.jgn malu²..
» ak x kesah pon.besar tapak tangan + kaki ak tadahkn..
hakhaks..
» smpi sini je dlu k.esok kalo sempat ak try wt entri lg..
» sampai kita ketemu lg.salam..

Aku si penganggur jalanan..,,

20.11.09

nanti aku kembali lagi..

Assalamualaikum..
harap sume nye sehat..
hehe..


mase mula x knal sesape..
kecuali si jalak lenteng yg kacak rupe..
pastu mula knal sorg dua..
bertambah jd 4 lima..
dan skang bertambah ngan byknye..
tq ntok yg sudi bace..
ntok yg folo juge x di lupe..
harap itu suke rela..
bkn sbb terpakse..
andai terkasar bahase maaf dipinta..
kadang² ak leka dan alpa..
smoge dpt ketemu di laen mase..
panjang umor kita pasti berjumpe..
hakhaks..





Aku si penganggur jalanan..,,

19.11.09

sorang² pon jadi..


dengar sini orang kampong!!..

ak da tgk 2012!!..
ulang suara..
ak da tgk 2012!!..
sila la jgn jeles ye..
agagaga..


best ke x??..
pegi la tgk sendri..
malas ak nk cte..
kekeke..
blk² trus updet.hoho..


kedit kt amoi yg naek putra td..
» berkaca mata..
» tshirt kuning..
» short hitam..
» kasot hitam..
» beg galas hitam..
sbb maseh punya belas ihsan pd ibu yg dukung anak itu..
yg laen tak bley harap!!..

Aku si penganggur jalanan..,,

18.11.09

titik


aku sering kali mendengar.,

hidup ini ibarat roda.,
ada kalanya kita di atas.,
ada kalanya kita dibawah.,
aku sangat setuju tentang itu.,
perihal hidup memang begini.,
tak selamanya kita di atas.,
tak selamanya kita di bawah.,
andai masih di bawah.,
janganlah cepat mengalah.,
andai masih di atas.,
janganlah cepat puas.,
jatuh bangun asam garam kehidupan.,
suka duka mewarnai ruang kegelapan.,
hidup ini sangat indah untuk dinikmati.,
masih banyak yang perlu diterokai.,
kejatuhan bukanlah pengakhiran.,
sebaliknya ia suatu permulaan.,
permulaan sebuah kisah baru.,
yang menjadi penentu hala tuju..


* aku yakin, semua pernah mengalami kejatuhan.,
kejatuhan yang berbeza tapi cara mengatasinya mungkin sama..
* memang aku tak pernah alami kejatuhan semacam kamu semua..
dan aku tak ingin merasainya.,
* namun andai itu sudah ditakdirkan, aku terima seadanya.,
ye..memang aku hanya pandai berkata kata..
* tapi kata kata mungkin dapat memberikan semangat.,
untuk membuatkan kita sentiasa beringat..
* saat terjatuh bukanlah lambang berakhirnya hidup kita.,
tidak bangun apabila terjatuh itu lah penamat cerita..




setiap permulaan pasti ada pengakhiran..
da lame x maen hujan..
rindu rasenye..

Aku si penganggur jalanan..,,

titik

16.11.09

di sudut penjuru..


di sudut penjuru aku berdiri..

aku duduk pabila lenguh kaki
ruang kosong itu tidak terisi
kerana hati telah lama mati
sehingga hidup terasa sepi
ruang kosong itu bukan untuk aku
kerna kau dan aku tak bisa bersatu
kerna kau dan aku terlalu berbeda
walau kita punya niat yang sama
hanya ingin merasa sedikit bahgia.


di sudut penjuru aku bangun..
hinggakan ramai yang kaku terpegun
ku gagahkan kaki tuk terus berlari
tak ingin menoleh ke belakang lagi
andai dulu mata ku buta
kini ia sudah celik semula
dapat mengenal kaca dan permata
pasti ini lah yang sebaiknya
perasaan itu ku simpan dalam
biar terhapus tanpa dendam.


di sudut penjuru aku berhenti..
kerana masa sangat mencemburui
namun hati masih terus mencari
kebahagiaan diimpi menjadi realiti
jika memang benar ia sudah tiada
bawalah aku bertemu dengan Yang Maha Esa.


* punya tafsiran yang pelbagai bukan hanya pada logik akal..

Aku si penganggur jalanan..,,

Salam ceria.,cheongsam berita penting..


1- semalam kitaorg nk p tgk muvie 2012 tp sungguh dam aji sbb tiket sOld out!!arghh!!..


2- sonok dpt jmpe mamai beruwang afatt mint miss siv ngan acap..
walopon skejap tp still best.mungkin kalo pjg umor bley jmpe lg..
dan mungkin dpt jmpe rmi lg.hoho..


3- sbb muvie 2012 sold out kitaorg layan cte Jenifer's Body..
kalo ade sesape nk buang duet dan mase,tgk la cte ni..
bg ak,yg best hny kt lagu.tu je kot..




4- kalo rase nk bergelak ketawa sila la tgk muvie phobia 2!!..
cte seram bertukar jd cte lawak.bongok gle..
lg² part last..


5- panggung wayang tmpt menonton!!..
kalo nk berborak,pegi la kt warong!!..


sekian saje edisi berita terpantas!!..


buku nota!!:
» antara kerjaya dan blog.mampukah ak bersikap adil..(ayat mcm laki kawen 2.haha..)
» br kne aircond kt mid valley ak da demam.cane nk pegi luar negara kalo cmni..(ade duet la plak kn..)
» nk blaja bahagikn mase.haish..

Aku si penganggur jalanan..,,

14.11.09

opera hidup..


salam pertemuan..

harap sumenye sehat..


kita penentu haluan..
kita penentu keputusan..
untuk teruskan perjalanan dan perjuangan..
tapi yang dirancang tak semua jadi kenyataan..
hidup ini bukannya drama..
yang dikarang indah menjadi cerita..
yang punya skrip untuk dibaca..
bila di suruh action kita beraksi..
bila di suruh cut kita berhenti..
terlalu banyak laluan yang ada..
terserah kita untuk pilih yang mana..
namun setiap laluan pasti ada dugaan..
penuh dengan pelbagai rintangan..
sehingga menguji ketahanan..
serta menggugat keyakinan..
hidup ini tentang pilihan..
semuanya terletak ditangan..
walau ada kalanya ia tak seperti yang kita mahukan..


buku nota!!:
» maaf sbb da lame x menghuru harakn blog korg..
» bkn sbb ak dok pulun karang ntok kontes lumut.bkn²..
» akhir² ni minat nk menaip dan membace di bwh paras beku.x tau pesal..
» ngan masalah cirit birit lg.adoi la..

Aku si penganggur jalanan..,,

segalanya bermula dengan lu mood..


PERHATIAN!!..:

» entri ni ntok kontes lumut..
» entri ni panjang gle babas!!.ak da try ringkaskn.tp x mampu..
» takziah buat PA lumut.sila la bc sampai koma k..
» sila sediakn keropok + kuaci + vanilla coke + bantal sblm bc entri ni..
» kalo busan bley mkn & minom.xpon tdo trus..
» ini kesah benar.sila la JANGAN percaye..



Malam tu aku leka ngadap laptop.padahal niat awal nak study.tak tau kenape,rase malas gle nak study.lagi² ni last paper.memang takde nafsu langsung ar nak study.pale otak da fikir nak berfoya foya je.walopon paper lagi 2 hari tapi aku ingat nak study sket.ngan kudrat yang ade aku gagahkn diri ntok study.sambil tu tangan ligat dok cari lagu jiwa² ntok naekkan mood study.baru je nk belek buku.tetibe je riuh rendah.aku da boley agak da sape yang wat taik.bongok btol si afatt ni.tiap kali datang umah aku mesti wat kecoh.da macam kne sawan pon ade.tapi mulot dia tak plak berbueh²..

"beskot beskot.."panggil afatt sambil menyorok tepi dinding.
"lantak ko la afatt oi.malas aku layan.."kata aku dalam hati.

afatt hangin sebab plan dia nak kaco aku tak berjaye.dia pon merangkak pelan² datang kat aku.macam la aku tak tau..

"HAHHH!!.."jerkah afatt.
"nak terkejut ke tak nak.nak ke tak nak.."skali lagi aku bermonolog sorg².

ntok jage hati afatt,aku pon melatah terkejut.."oO mak ko".
afatt ketawa berdekah² sambil guling².tak paham btol aku ngan mamat ni.aku bukannye ape.tiap² kali datang sini,benda ni la yang dia dok ulang².camne aku nak terkejut.penat ketawa,afatt bangon..

"lu wat pe tu beskot??.."(afatt).
"tengah berenang .sejuk btol air kolam ni ha.."(aku).
"alah lu ni beskot.wa nak bergurau sket pon tak boley.."(afatt).
"padan muke ko.kan ak ngah study ni.tak kan ko tak nampak.."(aku).
"lu ni skema fadothebadot la beskot.."(afatt).
"ble mase badot jadi skema??abaikn.malas aku layan.."ntok kali ketiga aku bermonolog dalam hati.
"ko ni tak study ke fatt??ilek je ak tgk.."(aku).
"ilek ar.paper lagi 2 hari.lagipon wa takde mood la nak study.tu yang wa datang sini kaco lu.ade plak lu mood nak study kan.jeles btol wa.."(afatt).

aku tersentak dengar kata² afatt tu.bukan pasal dia jeles kat aku ke ape.tapi ade name seseorg yang dia mentionkn tadi.lumut.ye lumut.seseorg yang aku knal mase kecik.aku hampir² lupekn dia.kat mane la dia skang ni.ingat lagi mase mula² aku knal lumut..

*********************************************************************************************

pagi sabtu tu..
aku,jalak ngan beruwang ngah sebok repair beskal masing².tak tau la ape yang kitaorg repair.yang pasti masing² tekun.tangan muke abes comot kne minyak rantai beskal.dulu² kitaorg lebey suke panggil name samaran drpd name btol sebab nampak lagi kacak dan bergaye.

aku beskot sebab aku sangat ske makan biskut.jalak sebab dia terlalu minat ngan cte p ramlee.gelabah btol.kecik² da layan cte p ramlee.lantak ko la jalak.beruwang sebab dia anak ketua kampung.pastu family dia org kaye dan educated.ngah kitaorg sebok dok merepair beskal,muncul 2 buah kenderaan menuju ke umah tinggalan cekgu zara yang btol² seblah umah aku.

"wah..besar nye kete.."(aku).
"da macam kete kebal da aku tengok.."(jalak).
"korg 2 ni jangan jadi sakai boley tak??tu kan lori.nak wat lawak bodoh la tu kan pagi² ni.."(beruwang).
"owhh~..ye ke.kami pikirkn unta.kakaka.."balas kitaorg sambil nyakat beruwang.
"sape tu eh??.."(jalak).
"tah la.mungkin dorg sewa umh tu kot.cekgu zara kan baru je pindah minggu lepas.."(aku).
"mungkin jugak.."jawab jalak ngan beruwang sambil angguk kepale.

sorg lelaki dan wanita kuar dari kete.tak lame pastu,sorg budak pompuan lak keluar dari kete ikot pintu belakang.(tak kan ikot bonet kan.mau da mati keras dak tu)

"selebetnye budak tu.hingus berjeluah"(aku).
"iye la.."jalak ngan beruwang setuju.

budak pompuan tu pandang kitaorg sambil tersenyum.erk~masing² terkedu.skali gigi budak pompuan tu rongak.burok gle.kitaorg sepantas kilat trus sambung repair beskal.ngeri nak tengok budak tu senyum.

"beskott~..udah le tu.meh balik makan..".

syok repair beskal sampai tak sedar da tgh hari.

"eh,ok la eh.mak aku da panggil tu.petang kang kita jumpe kat tempat bese.."(aku).
"okeh beres.petang kang kita jmpe."balas diaorg serentak.

aku terus berlari masuk umah.selesai makan,aku pon sambung repair beskal.ngah dok syok merepair,tau² budak pompuan tu da tercegat depan aku.

"abg abg.."(budak).
"ngan sape ko ckp??.."(aku).
"ngan abg la.."(budak).
"sape abg ko??ak mane ade adek.jangan ngade² nak panggil aku abg"(aku).
"eh,sape name ko??.."(aku).
"ika.tapi kalo kat umah lame dlu.kawan² panggil ika kiut je.."(ika).
"macam ni kiut ke??berlumut je aku tengok lobang idong ko penoh hingus.ni bukan kiut.ni selebet.."(aku).
"ko dari mane eh??.."(aku lak yang beriya²).
"ika ngan family dari lumut perak.abah kne tukar kije kat sini.."(ika).
"oo..ye ke.elok la tu.pasni aku panggil ko lumut je la.kat sini kitaorg tak pakai name btol.sume pakai name samaran.sebab ko dari lumut pastu ngan lobang idong ko yang berlumut penoh hingus tu,memang sangat elok la pnggil ko lumut.."(aku).
"lumut??burok nye name..tp takpe la.ok je.kalo ika,eh lumut panggil abg,abg boley??.."(lumut).
"eh,ko jangan nak mengade.aku lesing idong ko tu kang.panggil aku beskot.beskot tau.takde abg abg ni.eh,ko pegi la balik.panas ni.kang mak ko marah.."(aku).
"ermm..ok la.nanti ika,eh silap lagi.nanti lumut datang lagi k.lumut balik dlu ye beskot..".
"ikot ko la lumut.kalo tak nak datang pon takpe.seram sejuk aku tengok hingus ngan gigi ko tu.dah²,pegi balik ah..".

lumut pon balik.aku da siap repair beskal.da setel kemas².aku pon masuk nak mandi.ces!!patot la bau busuk.aku tak mandi dari pagi lagi upenye.seb baek dorg sume tak pasan.fuhh..aku tercari cari mane mak.

"mak..ooO mak.."

puas ak jerit tp takde gak menyaut.ces btol mak ni.upenye dia ade kat umah seblah.dok intebiu jiran baru..memang ade ciri² wartawan btol.kuang asam keping.eh eh.tak elok kuang ajo ngan mak sendri.berdosa.tetb aku teringat pesan cekgu zara jangan kuang ajo ngan org tua.nape la cekgu zara pindah.dah hilang tempat nak skodeng.agagaga.nnti la mntak maaf kat mak.baek pegi mandi dlu.da masam da ni.yehaa!!~..

"mak,beskot kuar jap eh.nak jumpa jalak ngan beruwang..".
"tu je la yang ko tau.leklok maen tu.jangan wat benda yang bukan²..".
"hish mak ni.tak kan la beskot nak wat benda bukan².takat curi rambutan pakcik mamai tu ape la sangat kan.haha..".
"ha elok la tu.jangan sampai mak lesing tulang sum² ko laju!!..".
"uiks!!..ganasnye mak ni.beskot gurau je la.kalo nak rambutan,beskot mintak la kat pakcik mamai tu ha.kalo dia tak bagi baru beskot curik.agagaga..".
"ok la.beskot pegi dulu ye.da lambat ni..".
"hmm pegi la.kalo mak dengar org kampung bising² pasal ko.siap ko nanti..".

baru je aku nak kayuh beskal..

"abg abg.."ade org panggil(macam tau² je panggil aku kan.haha)
bila aku toleh.si budak lumut selebet tu dok melambai² aku sambil tersengeh.
"ape ko nak??.."(aku).
lumut pon datang kat aku.
"abg nak pegi mana??ika. ika lagi.lumut nak ikot boley??..".
"adoi la ko ni.kan aku da pesan jangan panggil aku abg.panggil aku beskot la..".
"aku nak kuar jumpe kawan.eh tak bloley.ni ntok dak lelaki je.dak pompuan tak boley sebok..".
"ala..boley la abg,eh beskot.lumut kan baru je pindah kat sini.nak gak tengok kampong ni..".
"hmm..kejap.aku tanye mak ngan abah ko dlu..".
"pakcik kordi makcik jingga,boley tak ika nak ikot beskot pegi pusing² kampong??.."(aku).
"bawak la.tapi jangan ko kidnap anak pakcik tu dah le.."nyaut pakcik kordi.
"eh..org tua ni.nak wat klaka lak.aku kidnap btol² tau la.."bentak aku dalam hati.
"ok la kalo pakcik da bagi.kitaorg pegi dlu k..".

kitaorg pon gerak pegi jumpe jalak ngan beruwang.dari jaoh aku nampak diaorg da tercongok.

"alapak,mesti aku kne maki ni.."keluh aku dalam hati.

"halo geng.da lame sampai??hehe.."(aku).
"tak lame pon.kitaorg siap boley maen konda kondi 7 round lagi.."(jalak).
beruwang diamkn diri tanda protes.
"ala..ilek ar jalak.bukan aku sengaja pon.ni ha si lumut budak baru pindah nak ikot aku.tu yang lambat tu.."(aku).
"lumut??ape burok sangat name tu??.."(beruwang).
"btol².."(jalak).
"name sbena dia ika.tapi sebab dia dari lumut.aku kasi name samaran dia lumut.dia pon terima je.ok la kn.."(aku).
"ooO.."beruwang ngan jalak mengangguk.
"lumut,yang ni beruwang.dia anak ketua kampong.yang tu plak jalak.anak penduduk kampong ni.."(aku).
"hai.saye lumut..".
"jom la kita bincang pasal plan kita esoksemalam pagi.jadi ke tak??.."(beruwang).
"aku tak kesah.kalo ade kelengkapan.aku on je.."(aku).
"aku pon same.."(jalak).
"err..lumut pon ok je.."(lumut).
"ah,ko mane ade dalam plan ni.ni ntok dak laki je la.."(aku).
lumut terkebil².air mata da bertakong..
"aisyehman.baru cakap camtu ko da terkebil²??ye la ye la.nanti aku tanye mak ngan abah ko dulu.dorg kasi ikot ke tak.."(aku).
lumut tersenyum lebar sampai nampak gigi dia yang ngeri tu..(uwekk)
kitaorg pon sambung bincang pasal plan pagi esoksemalam.
"pasal kelengkapan sume,korg jangan risau.serahkn kat aku.aku kan anak ketua kampung.."jelas beruwang sambil idong kembang kempis.
"ni yang kitaorg suke kawan ngan ko ni beruwang.."(jalak).
aku angguk tanda stuju.
"kalo sume da stuju.esoksemalam pagi pukol 10.jangan lambat.."(beruwang).
okeh.beres!!.
"jom kita ronda² kampong.aku da janji ngan lumut nk bawak dia jalan²..".
"okeh jom..".

abes meronda.kitaorg pon balik umah masing².on da way balik aku rase baju aku kne tarik dari belakang.

"eh,ape ko buat tu lumut??..".
"hehe..kesat hingus..".
"ewah ko.pesal baju aku lak yang ko gune??baju ko kan ade..”(aku).
"eh, tak boley.nanti baju kotor.mak lumut marah..".
hangin aku dengar jawapan lumut.macam la mak aku tak marah kalo baju kotor.
"nasib baek ko kecik lagi.kalo tak,da lame aku lesing idong ko masok ke dalam.."bisik aku perlahan.
"aku da agak da pangai si lumut ni memang selebet.."tambah aku lagi.

keesoksemalamkn paginye,kitaorg berempat pon jalankn xtvt yang diplan esoksemalam.sume kelengkapan da ready.memang best la kawan ngan beruwang ni.macam² dia bawak.siap ade bekal lagi.

"mintak² la aku dapat dugong sekor.mesti best.dugong da la cumel.."(jalak).
"besar btol hajat ko.aku kalo dapat ikan bilis pon da cukop.org cakap ikan bilis banyak protein.."(aku).
"korg 2 ni kalo sehari tak bodoh tak boley ke??.."(beruwang).
"ikan tu sume kat laut la.kita pancing kat sungai je.mana nak dapat dugong ngan ikan bilis.."(beruwang).
"ooO..ye ke.."balas aku ngan jalak yang da malu gle.

lumut dok tersengeh tengok kitaorg.pagi tu memang rezeki kitaorg.dapat ikan banyak gle.masing² da sonok.

"ini kalo buat masak asam pedas ni memang terangkat.."(jalak).
"btol la..nnti aku nak soh mak aku buat la.."(beruwang).
"aku pon nak soh mak aku gak."(aku).

lumut duduk bawah pokok sambil jage ikan yang kitaorg dapat.
setelah lame mancing dan umpan pon da habes.kitaorg pon bersiap nak balik.kitaorg senyum sampai ke telinga sebab xtvt kali ni berjaya.suksess suksess!!.kitaorg menjerit sambil terlompat².tapi alangkah terkejut beroknye kitaorg bile tengok balang kosong.ye kosong.ikan takde langsung.air pon takde gak.aku tanye lumut..

"lumut..mane sume ikan yang kitaorg dapat??.."(aku).

lumut tunjuk kt sungai.aku,jalak ngan beruwang terkedu..

"camne boley kat sungai lak??.."aku inginkn kepastian.
"ye la..balang ni kecik.kesian lumut tengok ikan² ni.nak berenang susah.lumut pon kasi la dorg berenang kat sungai.besar sikit.bijak kan lumut.hehe.."jelas lumut tersengeh bangge.

kitaorg terbangang.tak lame pastu jalak hantuk pale dia kat pokok banyak kali.beruwang lak dok tumbuk tanah sampai terbenam.aku hanye mampu lari setempat selaju mungkin.impian kitaorg nak makan ikan masak asam pedas musnah same skali dek kebijaksanaan lumut.

"pasni,kalo nk pegi mancing ko jangan bawak lumut lagi.."warning beruwang ngan jalak kat aku.
"ok² aku janji.."jawab aku setuju.

pulanglah kitaorg penoh hampa.lumut maseh lagi tersengeh bangge ngan tindakannye.kalo aku tak janji kat pakcik kordi ngan makcik jingga ntok jage lumut,da lame aku humban dia kat sungai.haish~..on da way balik,aku dok pikir lagi pasal ikan² tu sampai tak sedar ade sekor lembu kat tengah jalan.reflek pantas aku berjaye elak dari langgar lembu tu.tapi yang tak bestnye kitaorg terbabas jatoh kat semak.sikit lagi nak masok parit.

"kuang ajo punye gabrielle(lembu).takde tempat laen ke ko nak melepak.jage baek la ko..".

baru aku nak baling batu bata kat gabrielle tetb lumut nangis.trus tak jadi nak baling.

"eh,ko ni nape lumut??.."tanye aku pelik.
"kaki lumut darah la..sobsob.."jawab lumut teresak².
"alapak.."(aku).

aku da cuak tengok darah kuar kat kaki lumut.

"lumut jangan nangis k.nanti beskot blikn choki².."pujuk aku.

trus lumut trus benti nangis.

"budak kecik.senang btol nak pujok.."bisik aku perlahan.
"lumut nak choki² ngan tu.kalo tak lumut nangis balik.."kata lumut sambil tunjuk kat poket suar aku.
"eh.takde².mana boley.sapu tangan tweety bird ni benda peberet aku.mane bley kasi kat ko.."(aku).
"lumut nak jugak.kalo tak lumut nangis.huaa~.."ugut lumut.
"ye la ye la.tapi bukan amek sume tau.pinjam je.nanti pulangkn balik.."(aku).
"ok.."(lumut).
"nape la aku bley kenal ko lumut.sangat² selebet pangai ko.tambah ngan gigi rongak pastu lobang idong penoh hingus.memang selebet habes la.."aku mengeluh sorg².

aku pon sambung kayuh beskal.hari ni aku la yang paling malang.ikan tak dapat.sapu tangan tweety bird kne rembat.ape la malang naseb aku.kalo si jalak ngan beruwang tau,mesti aku kne gelak kaw².

hari demi hari.minggu demi minggu.bulan demi bulan.hubungan aku ngan lumut makin rapat.ngan jalak dan beruwang pon cmtu gak.kitaorg berempat da macam adik bradik.sume xtvt kitaorg wat sama² kecuali mancing.lumut terkuar drpd list.hehe..

tapi kegembiraan seketika cuma..

tengah hari tu.waktu pulang dari skola,aku nampak sebuah lori kuar dari simpang.lori tu sarat ngan barang.gaye macam nak pindah.tak lame pastu aku nampak kete pakcik kordi lak menyusul.makcik jingga ngan lumut pon ade skali.lumut melambai² kat aku dari tempat duduk belakang.ngan sepantas kayuhan azizul hasni awang,aku kejar kete pakcik kordi sambil menjerit² panggil lumut.air mata da bertakong.nape dorg pindah tak btau aku.aku trus kejar tapi tak dapat sebab rantai beskal putus.dam aji btol.time² camni nk buat hal.lumut da makin jaoh.lumut sempat jatohkn sesuatu sebelum pegi.aku campakkn beskal dan trus amek benda yang lumut jatohkn tu.tapi sayang seribu kali sayang.tu hanye tisu bekas kesat hingus.perangai selebet lumut maseh tak berubah.kuang asam!!.aku lap hingus yang melekat kat tangan pastu masukkn tisu dalam poket.ni adiah yang lumut bagi kat aku.aku tak kan buang(tisu bekas kesat hingus kira adiah ke??).longlai aku melangkah ke beskal.pelan² aku tolak beskal balik umah.air mata tak henti² mengalir..

"ko kejam lumut.ko kejam!!.."aku bercakap sendri.
"kenape ko pergi tanpa pulangkn sapu tangan tweety bird aku..huaa~.."aku meraung sekuat hati.

gabrielle trus melarikn dri ble dengar aku meraung macam org putus chenta..

"beskot..beskot.."name aku dipanggil.

aku pon toleh ke belakang.

"nak tdo p la dlm bilik.."sound mon rumet aku.

ces btol.teringatkn lumut sampai tertdo aku dibuatnye.aku tengok laptop da pukol 3:16 pagi.afatt aku tak tau ke mana.aku tutop laptop kemas buku trus sambong tdo dalam bilik.malam tu aku tak study langsung.sumenye disebabkan lu mood..

-tamat-



"blog esoksemalam best kerana ramai gle blogger² yg keliru ngan identiti lumut dan tu jadi point ntok aku gelakkn dorg kaw².walopon dlu aku keliru gak.haha.."


"blog esoksemalam tak best kerana rmi gle jejaka syok kt lumut.kuang asam!!tu ok lg.xde hal.tp kalo siap gadis² pon syok kt dia ape kes.ssh r aku nk cari awek kalo rmi gadis² da syok kt lumut.ces ko mut.agagaga.."

Aku si penganggur jalanan..,,

10.11.09

8:55 a.m..


x kesah la ape jadi..

ak nk senyum sepuas hati..
berbogel sambil berlari..(yg ni siyes tipu)
haa mari!!..
yeehaa!!..
jgn tny kenape..
yg pasti ak berhak ntok itu..
hehe..




» keluar amek angin.challO..
updet!!:
* maxis da bermurah hati kasi call free..
tp ak x tau nk call sape.hmm..

Aku si penganggur jalanan..,,

9.11.09

keciwa lagi..


.(titik/noktah)


Aku si penganggur jalanan..,,

8.11.09

akustik plastik..


air jernih mengalir deras,

lenyap di pipi tidak berbekas,
cekal sang hati usah ragu,
biar usia dipenghujung waktu..



jgn tny tentang tajuk entri.,
ak sendiri pun x mengerti..
jgn tny tentang isi hati.,
ak sendiri pun x pasti..
haha..cm bongek je.
cmni pun bley gak..
sila lah abaikn..



buku nota!!:
» da x sabar da ni..cuak²
pertemuan gergasi biru dan merah!!
ntok tentukan siapa GAGAH!!
hiyahh!!..

Aku si penganggur jalanan..,,

6.11.09

abjad..



Adaptasi biar berisi

Berjalan maju ke depan
Cinta perlukan pengorbanan

Dekat tapi jauh
Esok belum pasti
Firasat yang tersirat

Gagal biar mencuba
Hati-hati bila berlari
Ideologi biar berpaksi

Jari jemari riang menari
Kanan kiri melangkah pergi
Leka diri tiada henti

Manusia punya aneka ragam

Nikmat dunia cuma sementara
Objek yang menjadi subjek

Patriotisme makin terhakis

Quran kalam suci

Rahsia hati sukar dimengerti

Sujud pada yang satu

Tuntut mana yang perlu

Usia dihujung senja

Variasi sikap dan sifat

Waswas perosak jiwa

Xenon gas tanpa bau dan warna

Yakin semai dalam diri

Zebra itu kuda belang

Aku si penganggur jalanan..,,

5.11.09

perihal cerita..

cerita ceriti.,
taik mata buat inti!!..


sici
loru
telu
papat
limo
nenem
pitu
wolu
songo
spuloh!!

* ak x pasti ejaan btol ke x..


wat is dis??
jubo mu berkudis!!..


ak da ngantok sbenanye..
jd x tau nk taip ape..
otak da pk tdo zZzZzZ..
tp jari maseh menaip..
sambil tgk bola barca vs rubin kazan..
plus dgr lagu khayalan ori..
dan jari ak maseh menaip..
ble nk tdo x tau..
tp mcm da bese je tertdo dpn laptop!!..
satu lagi..
ak maseh setia menanti..
* ini xde kaitan ngan cinta!!
sila jgn slh faham..
k la.laptop da kata pergi..
tilam kata mari²..
ghairah lak tgk tilam tu..
i'm kaming!!..
mimpi la gadis² yg AYU!! ak mau..
malam sume..


buku nota!!:
» 2 minggu lepas baby dtg..
» seperti bese dtg membawa teka teki..
» dan seperti bese gak ak x dpt jwb!!
» dam aji btol..
» ak rs baby nk RAMPAS title jagoh kg ak la..
» nnti ble senang ak bg korg teka teki baby tu k..
» pesal ak x p tdo lg nih..ye la ye la. nk tdo la ni

Aku si penganggur jalanan..,,

4.11.09

kita serupa..


Ω
ak minta maaf sbb bersikap kurang matang..
Ω akal kadang² berfikir x panjang..
Ω TRIMA KASEH!! buat kalian yg sudi beri sokongan..
Ω entri sblm ni, sila abaikn..
Ω kecoOlan ak da tercalar psl hal remeh temeh ni..
dam aji btol!!


bila tenang..semuanya rasa senang.,
bila bangun..semuanya rasa terpegun.,
bila sembuh..semuanya rasa teguh.,


tak perlu meratap..kelak akan mengharap.,
tak perlu menghentam..kelak akan pitam.,
tak perlu luka..kelak akan berduka.,


aku dan kau usah berlagak.,
mencantas kaki tak beragak.,
wajah terpancar penuh riak.,
bila jatuh tersungkur baru tersedak.,
lihat dan buka lah mata.,
aku dan kau, kita serupa.,
hidup di atas dunia yang sama.,
aku dan kau, kita serupa.,
menjadi hamba pada Maha Pencipta.,
dihiasi cahaya malam bulan purnama.,
dipancari cahaya siang matahari terang.,
kita serupa bukan??
kerana kita saling memerlukan.tiada beza..


tempat kejadian: Pulau Langkawi, Kedah
tujuan dipaparkan: nk mencapap!!eh bkn²..ak tiru org.










buku nota!!:
» entri ni ak ciplak base on entri Lumut..harap maklum!!=)
» sori mut.tetb lak jd lanun cetak rompak!!..
» ak nk senyum bley??hehe..

Aku si penganggur jalanan..,,

* jika ingin bace,sila bace smbil pejam mata!!..


x tau ape kne mlm ni..
mcm² prasaan hadir..
dan ak x suke ble ia datang!!
sbb ak pasti akan terkenang..
bangang btol!!
ak da tenang la skang.kenapa kenangan mesti dtg??
sila lah ko berambos skang..
kedatangan ko sgt lah x diundang!!
haha..jgn jd bongok!!
kemon la beskot..ckp da lupe..
yg ko ingt blk psl ape..bebal la ko nih.
nice..bravo².
sila hantok kepale ko kt dinding laju²!!(ingt ak nk buat ke??saket le bongok)
kalo hantok kt dinding,memori hilang x??
ko ni mengarot ape nih..kenangan tu xkn lenyap slagi ko xnk ia hilang..
dah la..mcm bodoh je berckp sorg²..
blah!!ak tau ak siapa..
dan tmpt ak di mana..
ak bkn siapa²..ak hny pandai berkata²!!
ini ak.jd silalah jaohkn dri..
sila perbetolkn persepsi..
ak penoh ngan sifat dan sikap -ve dlm dri
bangang tu slh satu drpdnye..
slalu menyesal lepas melakukn..
pastu buat blk..bagos bkn??!!
sampai ble tah nk bg ko ni peluang..
lansung x penah nk blaja dr pengalaman!!
ko ni bkn je buta mata tp juga buta hati!!
ya buta hati la sengal..nk ckp bp kali??
ak da cuba cari bahgia di dunia realiti..
tp hny jmpe ia di alam fantasi..
klaka kn..syabas la ntok ko..
si bodoh sombong!!
ko la.sape lg!!..
ak menaip x pki otak!!




["ini GARISAN sempadan. JANGAN melebihi garisan ini kerana ak TAK ingin lg JATOH hati"]



» ini entri paling BANGANG penah ak tulis..
» syabas ntok ak..
» tajok entri ni ak da terpublish awal²..siyes bangang!!
» ak nk pegi berjalan dlm hujan!! lantak la nk kata ape..
air mata da ade.membazir la kalo x gn..
» rs cm nk wt benda bongok je pasnih..
» mn kewarasan akal fikiran??lantak ko lah..

Aku si pembangang jalanan..,,